Национални тениски центар Тениског савеза Републике Српске свечано је отворен у Бањалуци уз присуство највиших званичника Репулике Српске. Отварању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и Српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик. Овај догађај увеличали су спортски директор Тениског савеза Србије Александар Болић као и отац најбољег тенисера свијета Срђан Ђоковић.
Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић изразио је наду да ће ускоро бити у Бањалуци и заиграти тенис на новоотвореном Националном тениском центру РС.
 
Ђоковић је у видео-поруци поводом свечаног отварања Националног тениског центра РС у Бањалуци честитао свима који су учествовали у градњи овог импозантног објекта, изразивши жаљење што није могао лично да присуствује овом чину.
 
– Велики поздрав за Бањалуку, за Републику Српску, за Тениски савез Републике Српске. Желим вам све најбоље на отварању новог тениског терена у Бањалуци. Нажалост не могу да присуствујем лично али ту је мој отац. Надам се да ће све проћи у најбољем реду  и  да ћу у што скоријој будућности бити у прилици да посјетим  да посјетим Бањалуку, да доживим терен, да играм на њему, да уживам у тенису и слављену спорта, породице и здравог живота. Свако добро – поручио је најбољи српски и свјетски тенисер. 
 
Његов отац Срђан Ђоковић, који је вечарас дошао у Бањалуку, рекао је да није често у овом граду, али да ће то у будућности исправити и он и његов син Новак.
 
 – Обећавам да ће Новак првом приликом, чим се склони овај вирус који нас је све спутао, доћи овдје. Надам се да ће то бити већ на прољеће – истакао је Срђан Ђоковић.
 
Он је додао да је тенис спорт који уједињује људе, да је признат у цијелом свијету, те да све земље ове регије треба да су поносне што имају најбољег тенисера свијета.
 
Цвијановић: На понос Српској
 
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да жели да се Национални тениски центар Тениског савеза Републике Српске, који је отворен вечерас у Бањалуци, покаже у најбољем свјетлу, да оправда своју сврху и служи на понос овом граду и Српској.
 
 Цвијановићева је захвалила породици Новака Ђоковића, републичким институцијама, Граду Бањалука и свим добрим људима који су навијали да буде реализован овај велики, национални пројекат.
 
Otvaranje NTC 1
 
– Показали смо способност да се у кратком року мобилишемо. Ми смо то успјели у веома кратком року зато што смо знали зашто то радимо и знали смо да имамо циљ – рекла је Цвијановићева на свечаности у бањалучком парку “Младен Стојановић” поводом отварања Националног тениског центра Тениског савеза Републике Српске, у чију је изградњу уложено око 850.000 евра.
 
Цвијановићева је изразила захвалност Новаку Ђоковићу, чије дивно обраћање на почетку свечаности бодри Бањалучане и све у Републици Српској.
 
 
– Ми не требамо објашњавати колико смо поносни на њега и колико нам он значи, а знамо да и ми исто тако значимо њему и због тога се радујемо сваком новом доласку овдје. Желимо да се овај терен покаже у најбољем свјетлу и да оправда то зашто је направљен овдје и зашто служи на понос Бањалуци и Српској – навела је Цвијановићева.
 
Она је истакла да је, захваљујући заједничком ангажману породице Ђоковић и републичких институција, као и Града Бањалука вечерас отворен Национални тениски центар.
 
Према њеним ријечима, много дјеце у Бањалуци и Српској су заљубљеници тениса и Новака, многи су пожељели да крену његовим стопама, завољели овај спорт и дају све од себе да се ту покажу и докажу.
 
– Али, спортски живот је спортски живот и много тога смо могли да научимо од добрих спортиста. Хвала богу, имамо их много којима се можемо поносити, од којих смо могли много да научимо у претходном периоду. Вјерујем у наше будуће генерације, знам зашто ово радимо, знам да постоји тај циљ и да је сваког дана Српска јача – нагласила је Цвијановићева.
 
Она је поручила да је веза Републике Српске са Србијом нераскидива.
 
Цвијановићева је додала да је ово један од пројеката који сигурно има национални карактер, али да исто тако бројни други пројекти који по карактеру повезују по суштини Српску и Србију говоре о тој нераскидивој вези.
 
– Живио спорт, живио Новак, живио тенис, живјела Република Српска и Србија, која увијек стоји уз нас – поручила је Цвијановићева.
 
Вишковић: За добробит младих
 
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Национални тениски центар Тениског савеза Српске омогућити и Бањалуци и Републици Српској да у наредном периоду организује турнире и мастер серије.
 
Otvaranje djeca
 
– “Бањалука се сада сврстава у ред центара који имају све услове за одржавање турнира на високом нивоу, на којима учествују тениски асови, а који ће пренијети своје знање и искуство нашим младим тенисерима – рекао је Вишковић након свечаности поводом отварања Националног тениског центра.
 
Он је изразио наду да ће овај центар бити објекат који ће служити на добробит младих у Српској и подстаћи их да се баве спортом.
 
– Ако неко данас или сутра на овим теренима постане тениска звијезда, он ће бити најбољи амбасадор Српске. Као предсједник Владе бићу поносан да сам учествовао у градњи овог центра, те дао допринос да новим покољењима оставимо овако значајан објекат – рекао је Вишковић.
 
Он је навео да је ријеч о мултифункционалном објекту који ће служити за тренинге, али и концерте и друга културна дешавања.
 
Вишегодишња сарадња
 
Предсједник Тениског савез Републике Српске Драшко Милиновић захвалио је Срђану и породици Ђоковић што свих ових година сарађују с Тениским савезом Републике Српске.
 
Додаје да је одлука о градњи терена донесена уочи почетка турнира Адриа тур, те је захваљујући институцијама Републике Српске то постигнуто у рекордном року.
 
– Све је рађено по највећим свјетским стандардима и од овог тренутка АТП мастерси могу да се играју у Бањалуци – поручио је Милиновић.
 
Спортски директор Тениског савеза Србије Александар Болић рекао је да је велика част присуствовати свечаном чину отварања Националног тениског центра.
 
Он је истакао да је Бањалука тениски град, која је дала велике тенисере какви су Бојан Вујић и Николина Јовић.
 
– Помало сам љубоморан јер Београд и Србија немају овакав центар. Љубоморан сам и на овдашњи Челенџер на којем су играли наши најбољи тенисери – нагласио је Болић.
 
Симболичним ударцима тениским рекетом млада тенисерка Теа Ковачевић из Градишке симболично је прогласила отвореним Национални тениски центар у Бањалуци.
 
Капацитет
 
У Националном тениском центру има 1.380 фиксних сједећих мјеста, уз трибину од 550 сједећих мјеста, а која нису била монтирана због препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Терен је, уз додатне монтажне трибине могуће проширити на 4.500 мјеста. 
 
– У доњем дијелу комплекса на 180 метара квадратних су свлачионице, собе за масажу, ВИП собе за тенисере, док је горњи дио објекта предвиђен као нека врста угоститељског објекта, али као ВИП ложа гдје гости могу из објекта да гледају мечеве – рекао је Милиновић.