Одлукама Владе Републике Српске мјере заштите и сузбијања вируса корона су продужене за седам дана. И даље је на снази остала мјера да НИСУ ДОЗВОЉЕНЕ рекреативне активности и организовање школа спорта док је такмичарима омогућено да несметано раде и тренирају.

Појашњење Мiнистарства породице омладине и спорта преносимо у сјелости:

Републички штаб за ванредне ситуације, на приједлог Института за јавно здравство Републике Српске, донио је закључак којим се продужава мјера забране организованих рекреативних активности, тренажног процеса и такмичарских активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности укључујући и тренажни процес истих, без присуства публике, родитеља или других лица која нису акредитована од стране организатора.

Наведена мјера подразумијева забрану спортских догађаја и других спортских активности, осим такмичарских које су већ предвиђене календарима такмичења спортских савеза Републике Српске, спортских савеза на нивоу БиХ и међународних спортских асоцијација, за све узрасте као и тренажног процеса за исте, а без присуства публике.

Због недоумица из претходног периода наглашавамо  да је изричито забрањено одржавање рекреативних спортских активности као што су активности школа спорта и удружења која се баве промоцијом рекреативног вјежбања.

Поменути закључак је прописао и забрану рада фитнес центрима, базенима као и скијалиштима и скијашким центрима тако да је обављање спортских активности на тим мјестима онемогућено.

Такође, Министарство породице, омладине и спорта ће обавити консултације са спортским савезима како би исти покушали кориговати своје постојеће календаре такмичења те смањити број активности у наредном периоду, због погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Српској.

Организација активности које нису забрањене мора бити у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.