Комбинована репрезентација Републике Српске у конкуренцији до 12 и 14 година боравила је овог викенда у Београду гдје се састала са вршњацима из Србије, а тенисери из Српске присуствовали су и мечевима ФЕД Куп репрезентација Србије и Белгије.

Опширније...

Поштована господо!

Са великом жалошћу пишемо ово писмо у којем Вас обавјештавамо да је Тениски савез Републике Српске принуђен да и ове године организује своја такмичења независно од ТСБиХ!

Наиме, свјетло наде да ћемо 2016. године коначно имати заједничко такмичење на нивоу ТСБиХ које нас је обасјало у децембру 2015. године након три мјесеца тињања сада је коначно угашено.
Заједничког такмичења неће бити нити ове године иако су након потрошених више стотина радних сати и готово 3 године, усвојени потребни правилници и одлуке на УО ТСБиХ. Наиме, осим проблема да се дефинише шта је то у ствари усвојено на фамозној сједници УО ТСБиХ (пакет од два правилника и 3 одлуке или само један правилник), појавио се и нови проблем, а то је кориштење софтвера за вођење такмичења који је ТСРС требао да уступи ТСБиХ. Како је вријеме од сједнице УО ТСБиХ проблем са софтвером је полако растао и добијао своје лице. У прво вријеме није било ријечи о софтверу, па је било разговора да ћемо видјети који софтвер ћемо користити онај ТСРС-а илии онај ТСБиХ (којег у ствари нема). Затим је поменуто да ће ТСБиХ набавити софтвер из Шпаније који ће бити кориштен за вођење такмичења. Вријеме је пролазило, а напретка није било.
Да укратко подсјетим софтвер за вођење такмичења ТСРС-а је у употреби већ 4 године и као такав вишеструко је тестиран на више од 350 турнира. За то вријеме задовољство софтвером су изразили све заинтересоване стране у такмичењу односно родитељи, дјеца, тренери, судије и клубови. Најновију потврду своје сврсисходности софтвер је доживио прије мјесец дана за вријеме Првенства Републике Српске до 12 година када су гостовала дјеца, родитељи и тренери из ФБиХ који су овај систем вођења такмичења високо оцијенили. Приликом разних сустрета и гостовања нашим тениским тениским пријатељима из ближег и даљњег региона презентовали смо могућности софтвера и сви до једног били су задивљени могућностима овог програма. И на крају ТС Србије разматра да преузме овај софтвер за своја такмичења. Чак је и већина чланова СО ТСБиХ изразила задовољство софтвером из Тениског савеза Републике Српске и могућностима које пружа. На крају крајева, софтвер не кошта ништа. Тениски савез Републике Српске већ је платио израду. Након усвајања потребних докумената за отпочињање заједничког такмичења органи ТСРС доњели су потребне измјене правилника и пратећих докумената како би исте ускладили са онима усвојеним од стране УО ТСБиХ. Надаље, донесене су и одлуке о усклађивању висина чланарина играча са онима у ТСБиХ. Судијска организација је имала састанке поводом усклађивања правилника и вршила се припрема за заједничко такмичење. Тренери и родитељи информисани су о отпочињању заједничког такмичења.
Другим ријечима Тениски савез Републике Српске озбиљно се припремао за нову заједничку такмичарску сезону.
У чему је онда проблем са софтвером???
Након вишедневног анализирања једино што смо могли закључити да је узрок непоправљива доза неповјерења "одређених тениских кругова" из ФБиХ у диобу моћи над тениским такмичењима у БиХ. Кад кажемо "одређених тениских кругова" то је само због тога да не шпекулишемо ко конкретно минира покушај заједничког такмичења и да се не огријешимо о људе који стварно мисле добро тенису и развоју нашег спорта. Проблем диобе моћи огледа се и у вишегодишњој немогућности да се новом систематизацијом радних мјеста у ТСБиХ отвори могућност да се испоштује Статут ТСБиХ, као и давне одлуке о отварању канцеларија ТСБиХ у Мостару и Бањој Луци.
Поменути "одређени тениски кругови" зарад концентрације моћи не желе видјети оно што је нама осталима одавно јасно. Наиме, већ и прије 2011. године, а послије интезивно покушавамо објаснити свима укљученим у тенис да је тенис у великом опадању и да ако се овај тренд настави да ће тенис у Републици Српској и укупно у БиХ бити сведен на Дејвис кап репрезентацију и рекреативни тенис лишен развоја који једино могу да донесу дјеца која се баве тенисом. Размишљате ли о генерацији која има 20-так дјеце до 10 година на ранг листи колико ће од те генерације остати до 16 година, а да не говоримо послије? Размишљате ли да нам најбољи тренери (који су углавном и судије) због тога одлазе радити у друге дјелатности или иностранство? Пратите ли тренд опадања дјеце на турнирима у региону који су организовани од стране Тенис Јуропа? Клубови су се због тога окренули рекреативном тенису али свеједно многи имају велике роблеме у пословању.
Зашто онда неповјерење?
Као да се годинама не познајемо! Наша имена знате као и имена многих других тениских радника. Иза њих стоје људи који су својом енергијом и преданошћу рјешавању проблема у тенису и раду на заједничком функционисању тениса у БиХ. Људи који су, не питајући за награду своје поштење и своју част, а неки од њих бога ми и велике количине финансијских средстава ставили у службу тениса.

Зашто и откуд онда толико неповјерење? Зашто је немогуће да ТСРС софтвер буде ТСБиХ софтвер? Зашто је немогуће ујединити такмичење кад дјеца, родитељи и тренери то желе? Због жеље за моћи? Није ваљда да смо ставили моћ испред наше дјеце?
У овом тренутку када се тама опет надвија над наш спорт пожелимо нам много среће.

Тениски савез Републике Српске