Нијемац Марсел Седрик Штебе, 106. тенисер АТП листе, постављен је за првог носиоца Челенџера „Бањалука 2017“ који ће се за наградни фонд од 43.000 евра, односно 80 АТП бодова, играти у Бањалуци у периоду од 11. до 17. септембра.

Директор турнира Лана Поповић на почетку изагања истакла је велики допринос покојног Милана Радаковића који је утемељио и 15 година био директор овог турнира.
-Ово је 16. по реду челенџер, претходних 15. година на челу турнира био је Милан Радаковић који нажалост, од фебруара, више није са нама. Познато је колико је он љубави, вјере и енергије уложио у све ово тако да ћемо се и ми трудити да наставимо са добром организацијом а то не бисмо могли урадити без велике помоћи и покровитељства Владе Републике Српске, Министарства за породицу омладину и спорт, Града Бањалука, Тениског савеза Републике Српске и великих компанија попут Ланака и М:тела –рекла је Поповић и додала да је за турнир у Бањалуци пријављено је још неколико врхунских тенисера
- Увијек смо имали квалитетне играче на турниру, тако ће бити и ове године. Штебе први пут долази у Бањалуку. Други носилац на задовојстов наше публике је Филип Крајиновић (111.) из Србије, а од његових сунардњака ту је још Никола Милојевић (160.). У квалификацијама је и прошлогодишњи финалиста Миљан Зекић у и то као трећа алтернатива и уколико неко откаже могао би чак ући директно у главни костур. Велика звезда је Гиљермо Гарсија Лопез који је освојио пет АТП титула, а својевремно је био 23. играч света. Очекујемо и Марсела Грањолерса који чији је најбољи пласман био 19. позиција. Имамо ту и неколико младих играча пред којима је блистава каријера - рекла је директор турнира Лана Поповић.
Генерални спонзори турнира су Компаније М:тел и Ланако који су уз овај турнир били у последњих 15 година
-Компанија М:тел је свих 15 година уз овај турнир. Поносни смо пријатељи тениса и овог догађаја. Турнир има огроман значај и носи велике вредности и то су све разлози због који је наша компанија пријатељ турнира. Ми смо се потрудили да обезбедимо садржаје за посетиоце и најмљађе, ту су и занимљива изненађења и награде, а даћемо и техничку логистику и свакако ћемо бити ту и у наредном периоду као доказани пријатље спорта – изјавила је портпарол М:тела Милица Стојаковић.
Покровитељи Челенџера „Бањаука 2017“ су Предсједник РС, Влада РС и Град Бањалука, а медијски покровитељ је Радио телевизија Републике Српске.
Предсједник Тениског савеза РС Драшко Милиновић који је и председник Организационог одбора изразио је жељу да овај турнир прерасте у Отворено првенство РС што би била најбољи начин афирмације РС у свету.
-Ми смо одлучили да ове године наградни фонд буде 43.000 евра, а победник ће освојити 80 АТП бодова. Сви знамо колико је тешко организовати светске ствари, а овај турнир то јесте, а ја ћу подсетити да треће коло Грен слема доноси 90 АТП бодова што је свакако показатељ колико је наш турнир јак. Без Владе РС, без Председника РС и компаније М:тел и Ланако овај турнир не бисмо одржали и желим и јавно да им се захвалим. Поносни смо што 16. пут за редом стојимо уз раме великим градовима широм света – истакао је Милиновић.
Драган Јаћимовић, помоћник министра спорта у Министарству породице омладине и спорта у Влади РС такође је истакао значај овог турнира
-Желим да споменем Милана Радаковића, човека који је дао велики допринос афирмацији овог турнира што је за нас обавеза више да га организујемо и направимо онако како треба. Влада РС и Министарство породице омладине и спорта овај турнир су уврстили у манифестације од посебног значаја за Републику Српску. Ми смо то препознали не само као значај за Бањалуку него за читав регион и даћемо сву потребну подршку истакао је Јаћимовић.
Град Бањалука све своје ресурсе ставио је у службу турнира.
-За Бањалуку је ово најважнији посао до краја 2017. Године. Први пут овом турниру стављено је пет одељења који ће помоћи да овај турнир инфраструктурно има све услове. Знамо колико је овај догађај значајан за Бањалуку. Поносни што смо 16. пут домаћин и имамо обавезу према свим грађанима РС, али и према нашем Милану Радаковићу који више није са нама – изјавио је начелник одељења за Образовање, здравство, омладину и спорт у Градској управи Бањалуке, Драган Бањац.