Девети пут у каријери Новак Ђоковић ће играти у полуфиналу Мастерса у Риму, након што је 12 пут узастопно савладао Кеи Нишикорија са 2:1. Први пут ове године српски тенисер је добио меч у одлучујућем сету и изборио дуел против Рафаела Надала.
 
Новак Ђоковић је лоше ушао у меч. Пуно грешака, лоше кретање на почетку Кеи Нишикори је итекако знао да казни. Одмах је Јапанац направио брејк , затим био сигуран на свој сервис да стекне сигурност. У игри српског тенисера се осјетила несигурност док је Нишикори ударао дубоке лопте и нападао Ђоковића, па је направио нови брејк у петом гему и повео 4:1. Јапанац затим није пропустио шансу да добије први сет.
 
У другом потпуно различита слика на терену. Ђоковић преузима ритам боље сервира и осваја поене, те лако долази до чак 4:0. Нишикори тад враћа један брејк, али није успио да га конкретизује и запријети па је српски тенисер дошао до изједначења.
 
Много грешака је било на почетку трећег сета. Оба тенисера су правили неизнуђене грешке, а Ђоковић прави брејк и долази до предности 2:1. Међутим већ у наредном Јапанац је узвратио и изједначио.
 
Нишикори се мучио на свој сервис, гемови су трајали по осам минута са бројним изједначењима. Ђоковић користи другу брејк лопту у седмом гему и долази до предности 4:3. Јапанац је наставио да се бори, пријетио је на сервис српског тенисера. Имао и брејк лопту коју је Новак спасио, а затим дошао до 5:3 након велике борбе. И на крају нови брејк за пласман у прво полуфинале у овој години.
 
У полуфиналу га очекује Рафаел Надал који је са 2:1 савладао Фабија Фоњинија.