Тениски челенџер у Бањалуци, од ове године носиће име „Српска Опен“, а поново ће се играти за наградни фонд од 85.000 евра, односно 100 АТП бодова. 
-Добро дошли на Српска опен – овако је Лана Поповић директор турнира поздравила присутне представнике медија који ће се ове године играти за 100 бодова, односно нарадни фонд од 85 000 евра. По правилима АТП-а 100 бодова могу имати само  турнири са фондом 85.000 евра. Велико нам је задовољство што можемо рећи да је Челенџер „Српска опен“ други по јачини у региону, испред нас је само Умаг и сигурно ћемо покушати да овај турнир учинимо још квалитетнијим – изјавила је директор турнира Лана Поповић. 
Један од учесника турнира ће бити српски тенисер Јанко Типсаревић, потврдио је директор Тениског клуба Младост Синиша Симеуновћ.  
-Прије два дана чуо сам се са Јанком Типсаревићем који добро тренира, ради по четири пет сати дневно и нада се да ће ове године играти у Бањалуци. Занимљиво је да је прије 20 година на Отвореном првенству Републике Српске играо управо Јанко Типсаревић,  изгубио је у полуфинау, и велика нам је част што ће играти на првом Челендеру који носи назив „Српска опен“. Надамо се да нам Република Српска да буде промовсана у свијету са новим знаком – рекао је Симеуновић. 
Озрен Ђурђевић, објаснио је колико су бодови у Бањалуци значајни за тенисере: 
-Изузетно значајна ставка је тих 100 бодова који су у оптицају у Бањалуци, то је више него што освоји полуфиналиста Дохе, турнира који се игра за наградни фонд  1.300.000 долара или четвртфиналста у Дубаију или Пекингу. Од 150 свјетских челенџера овај се налази међу 30 најкавлитетнијих у свијету. Уколико тенисер који је рангиран на 200. позицији освоји 100 бодова он аутоматски прексаче 50 мјеста на АТП листи, а ако са 100 бодова са 400 позиција прескаче 200 мјеста – рекао је Ђурђевић.  
Драшко Милиновић, предсједник Организационог одбора и  предсједник Тениског савеза Републике Српске истиче је ово изузетно захтјеван пројекат. 
-У завршним смо припремама да затворимо финасијску конструкцију. Скоро двије трећи ће отићи на наградни фонд који морамо ускоро да уплатимо и након тога сви услови ће бити испоњени у потпуности. Презадовољни смо што смо успјели да дођемо до Отвореног првенства Републике Српске. Обратили смо се АТП-у добили смо сагласност и са поносом можемо да кажемо да ће овај турнир носити име Отвореног првенства Републике Српске – рекао је Милиновић. 
Покровитељ турнира "Српска опен" је Влада Републике Српксе, Генерални спозор Компанија Проинтер, а спонзори су Компаније М:тел и Ланако
 
Рукометни спектакл
 
Ревијални меч у сусрет Челенџеру „Српска Опен“ биће рикометно тениски спектакл у којем ће се два рукометна шампиона Младен Бојиновић и Горан Ступар састати на тениском терену. 
Меч ће се одржати 12. августа на централном терену Тениског клуба Младост од 20 часова. Цијена улазнице је 10 КМ, а приходи ће бити уплаћени за развој Омладинског рукомета у Бањалуци и удружења  родитеља дјеце обољеле од малигних болести Искра.