Робин Хасе, летећи Холанђанин биће прва звијезда Челенџера "Српска Опен" који се од 9. до 15. септембра одржава на Теренима Тениског клуба Младост у Бањалуци. За за првог носиоца турнира вриједног 46.600 евра постављен је Словак Андреј Мартин 137. тенисер свијета.
 
Најбољи пласман Робина Хасеа био је  33. мјесто на АТП листи, па би његов долазак у Бањалуку био велики допринос квалитету турнира који ове године слави свој 18. рођендан.
"Као и сваке године много је добрих играча, а ове године посебно бих издвојила Хасеа, који је 2012. био 33. играч на свијету који и сада игра и  освојио је доста турнира, између осталих два турнира у Кицбилу из серије 500. Играо је тре финала, два пута Гштад, једном беч, играо је финале Грен слема у Аустралији. Први носилац је Словак Андреј Мартин, тренутно 137. играч са АТП листе је према пријавној листи први носилац, а други је Италијан Филипо Балди који је 145 играч свијета - рекла је директор турнира Лана Поповић
 
-Министарство је уз бањалучки челенџер од самог почетка и драго ми је што можемо бити свјетоци напретка и развоја турнира. Ту су били и Троицки и Типсаревић и Зимоњић и многи други Овакви догађаји су најбоља промоција и спорта и РС и ТК Младост то успјешно ради свих 18 година. Ово је манифестација од значаја за Републику Српске. Влада Републике Српске ову манифестацију значајно подржава и то ћемо наставити радити  и у наредном периоду. ", рекла је министар Соња Давидовић.
 
ШАНСА ЗА ИГРАЧЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
 
Тенисери из Републике Српске имаће прилику да кроз турнир у организацији ТК Младост и Тениског савеза Републике Српске изборе пласман у квалификације.
 
-У квалификацијама имамо једну вајлд карту и њу ћемо дати побједнику предквалификација у којима ће 4. и 5. септембра играти тенисери из РС, док ћемо једну од пет позивница за главни турнир дати перспективном играчу из Србије Марку Миладиновићу и надам се да ће оправдати повјерење и бити успјешан. ", рекао је Синиша Симеуновић, директор ТК Младост који је додао да ће пропусницу за турни у конкуренцији парова добти Немања Малешевић и Владан Тадић.
 
ТРИ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ПРЕНОСЕ СРПСКА ОПЕН
 
Овогодишњи челенџер Српска опен има неколико новина. Умјесто са два терена ливе стреам ће бити са три терена, а пренос ће бити на три телевизије.
-Финасијска конструкција је нешто нижа јер је заиста тешко организовати овакав турнир. Велико хвала свим спонзорима који су подржали турнир који, што се тиче организације, сутра може да почне.  Наши пријатељи из Арена спорта ће са РТРС-ом и АТВ-ом преносити два полуфинала и финале и мислим да је ово први пут да догађај у РС преносе три телевизије. Позвао бих све који воле тенис да дођу и да виде играче које гледају и Њујорчани и сви који имају велике турнире", рекао је Драшко Милиновић, предсједник Организационог одбора и предсједник Тениског савеза Републике Српске.