Аргентинац Хорацио Зебаљос постављен је за првог носиоца Челендера Бањалука 2016 вредног 100.000 долара, а који се игра за 100 АТП бодова.  Квалификације за турнир почињу 10. Септембра, а главни турнир почиње два дана касније.
 

Директор турнира Мила Радаковић истакао је да је најслабије рангирани играч у главном костуру 279. тенисер света, а уз податак да ће се у главном костуру наћи чак три играча из ТОП 100 истакао је да је рекао је да је изузетно задовољан квалитетом турнира.
-Испред нас је, по квалитету,  само турнир у Умагу, друго место које тренутно заузимамо у бившој Југославји нас чини поносним. Имамо три играча у топ 100 што даје прилику Бањалучанима да виде врхунски тенис као и сваке године.
Ове године нам долази Аљаж Бедене који је био победник једног нашег турнира, а никада ниједан победник није одбранио турнир и надамо се да ће управо он то покушати.  Имамо у главном турниру и Карлоса Берлока 75. тенисера са АТП листе док је најбоље рангирани је Хорацио Зебаљос који је је прошле године играо полуфинале.  Играчи изнад 100.позиције су такође врло квалитетни, свако сваког може да победи и сигуран сам да ћемо и ове године имати изузетно квалитетан и занимљив турнир – рекао је Радаковић.
Председник Тениског савеза Републике Српске Драшко Милиновић додао је да ће се и ове године турнир из Бањалуке гледати у целом свету.
-С обзиром на чињеницу да је ово један од  најквалитетнијих турнира у региону и да постоји велики интерес светске јавности за овај турнир и ове године ће са два терена бити емитован лајв стрим док ће сви терени бити покривени лајв скорингом.
У претходним годинама челенџер у Бањалуци пратио се у преко 100 свјетских земаља, а кроз кладионице, у току седам дана трајања турнира,  прођу  милиони евра.  Изузетно занимљив податак је да ће се по прелиминарној листи 18 играча који су играли грен слемове ове године наћи ће се у главном костуру челенџера у Бањалуци, укупно 12 са УС Опена, а пет који су наступили у главном костуру последњег Грен слема.  Ово је заиста податак који говори о каквом се турниру ради и позивам све љубитеље спорта да од 10. септембра буду на теренима ТК Младост – рекао је Милиновић.

Позив Типсаревићу

Директор турнира Милан Радаковић упутио је позив за учешће тенисеру из Србије Јанку Типсаревићу.
-Претходне године турнир је освојио Душан Лајовић, а пре две године Виктор Троицки. Обоица су имали велику подршку у Бањалуци. Ове године смо позвали Јанка Типсаревића који је испао са УС Опена, а да ли ће он доћи зависи од његових обавеза и планова. Наша врата су му увек отворена и сигуран сам да би имао велику подршку у Бањалуци, баш као и Троицки и Лајовић – рекао је Радаковић.

извор: www.blic.rs