Италијан Лоренцо Ђустино биће први носилац на турниру Српска Опен који ће се у Бањалуци играти од 22. До 28. Августа за 80 АТП бодова.

 
У Парку “Младен Стојановић” ове године биће одржано 20. издање бањалучког челенџера “Српска опен”, на којем ће наступити тенисери из 24 државе, а побједнику турнира припашће 80 АТП бодова.
 
Јубиларно, 20. издање челенџера “Српска опен” биће одржано од 22. до 28. августа у Бањалуци, а публика у највећем граду Српске имаће прилику да током седам дана ужива у врхунском тенису.
 
Предсједник Тениског савеза РС (ТС РС) и директор турнира Драшко Милиновић на првој конференцији за медије уочи овогодишњег турнира истакао је да припреме теку планираном динамиком, те да ће све бити спремно до почетка квалификација.
 
-Припреме протичу у најбољем реду и све ће бити спремно за крај августа. Као што знате, у договору са АТП ове године помјерен је датум одржавања турнира и биће одигран од 22. до 28. августа. Надамо се лијепом времену, како би све ово што планирамо да урадимо у Националном тениском центру прошло у најбољем могућем реду, те смо увјерени да ћемо гледати врхунски тенис у Бањалуци”, истакао је Милиновић.
 
Освајачу турнира у бањалучком Парку “Младен Стојановић” припашће 80 АТП бодова, односно исто као и претходних година.
 
Јубиларни челенџер одржава се у знаку 30 година постојања Тениског савеза Српске, а тим поводом за 24. августа у Народном позоришту РС биће одржана свечана академија.
 
-Челенџер и ове године носи 80 АТП бодова. Одлучили смо се да останемо на тој цифри из разлога што су наградни фондови за више бодова много, много већи. У преговорима смо да наредне године то буде 125, што је највећи ниво челенџера. Планирамо да одрадимо још неке инфраструктурне додатке у нашем тениском центру и створимо све услове који су по строгим стандардима АТП-а, како бисмо могли да идемо на веће турнире – рекао је Милиновић.
 
Секретар ТС РС Драган Драгичевић такође се захвалио институцијама на свесрдној помоћи, али и генералном спонзору, компанији м:тел.
 
Он је присутне упознао са тенисерима који ће крајем августа стићи у град на Врбасу, како би се представили бањалучкој публици.
 
 
 
-У главном турниру биће 32 играча, пласирана од 242. до 308. мјеста. Тренутно најбоље пласирани играч је Лоренцо Ђустино из Италије (242. мјесто), док је други носилац, такође Италијан, Салваторе Карузо (244). Очекујемо Робина Хасеа из Холандије, некада 33. играча свијета, као и Томаса Белучија, својевремено 21. играча на АТП листи, који је 2018. већ играо на нашем турниру. У Бањалуку долазе тенисери из 24 свјетске земље, са четири континента. Очекујемо квалитетан турнир јер долазе поприлично уједначени играчи – истакао је Драгичевић.
 
Биће ту много познатих имена из домаћег и регионалног тениса, а посебно се истиче долазак освајача овогодишњег Вимблдона за тенисере до 18 година, Милија Пољичака из Хрватске.
 
“Од играча из БиХ у главном дијелу турнира сигурни су Мирза Башић и Нерман Фатић, с тим да чекамо одговор најбољег бх. играча Дамира Џумхура. Постоји могућност да ће и он преко специјалне позивнице наступити у Бањалуци. Занимљиво је да је и Мили Пољичак, ове године освајач јуниорског Вимблдона, такође добио позивницу од организатора и вјерујемо да је то добро и за њега и за наш турнир”, додао је Драгичевић, нагласивши да је и ове године најбољи играч Републике Српске Андреј Недић добио специјалну позивницу.
 
Коначан списак учесника биће познат 18. августа, а мечеве ће преносити ТВ Арена Спорт, РТРС и АТВ.