Бањалучанка Сара Микача је успјешна млада тенисерка. Док напорно тренира и све боље игра, сања да заигра на WТА турнирима и да осваја титуле.
Ипак, шеснаестогодишња тенисерка Младости зна да је пут до тога дуг и спремна је на бројна одрицања како би остварила своје снове.
 
Тенис је почела да тренира са шест година у парку "Младен Стојановић", гдје се налазе терени ТК Младост и гдје проводи сате на тренинзима.
 
"Потичем из спортске породице, тата и браћа су играли фудбал, а ја сам као шестогодишњакиња са другарицом почела да тренирам тенис у парку 'Младен Стојановић'. Завољела сам овај спорт и наставила да тренирам, а када су стигли први резултати схватила сам да желим да се озбиљно бавим тенисом", рекла је Микача, коју тренира Огњен Ђурђевић.
 
Она је на бх. турнирима биљежила веома добре резултате, а и вишеструка је првакиња РС и БиХ.
 
"Поносна сам на сва државна првенства која сам освојила, као и на 65. мјесто на ранг-листи Тенис Европе до 14 година. Играла сам доста финала на европским турнирима, нисам освојила титулу, али вјерујем да ћу и до трофеја доћи уз квалитетан рад. Задовољна сам досадашњом каријером, али увијек може боље и то је оно чему тежим", рекла је млада Бањалучанка и додаје да тренира три-четири сата дневно.
 
Микача је недавно на Европском љетном купу (А зона) у Чешкој, гдје је репрезентација БиХ заузела треће мјесто, имала одличне наступе. У побједи над Аустријом Микача је донијела бод Босни и Херцеговини у синглу и са Суаном Туцаковић у дублу, у полуфиналу против Чешке (0:3) није играла, да би у мечу за треће мјесто и побједи над Словенијом (2:1) освојила бод у синглу.
 
"Задовољна сам својом игром, остварила сам двије побједе у синглу и једну у дублу", рекла је Микача.
 
За тенисерку Младости нема одмора, тренира свакодневно. У петак иде у Скопље на ИТФ турнир до 18 година.
 
"У Скопљу ћу покушати да направим што бољи резултат, као и на наредним турнирима. До краја године ћу одиграти неколико ИТФ турнира до 18 година, а у тој конкуренцији ћу играти и 2020. Потребно је да играм што више јаких турнира како бих стицала искуство и напредовала, идем корак по корак и желим да дођем до WТА нивоа и да будем успјешна", каже Микача и додаје:
 
"Знам да је пут до тога дуг. Јака је конкуренција и да би се у било чему успјело, па тако и у тенису, потребно је пуно труда, рада и одрицања."
Тренинзи и школа
 
Сара Микача је, осим тенису, посвећена и школовању и ускоро треба да крене у други разред Економске школе.
 
"Тренирам сваки дан три-четири сата, а и редовно идем у школу. Није ми лако све обавезе ускладити, међутим у школи имају разумијевања, имам добру разредницу, тако да ми то олакшава бављење спортом", рекла је тенисерка Младости.
 
Извор: Независне новине