Тениски савез Републике Основан је 1992. године, а тренутно броји 21 клуб. Тениски савез Републике Српске има свој Календар такмичења, организује турнире у свим узрасним категоријама а клубови су укључени у Лигу Републике Српске. 
На основу изјаве из Лозане, Тениски савез Републике Српске, заједно са Тениским савезом Федерацијие Босне и Херцеговине оснивач је Тениског савеза Босне и Херцеговине. 
 
27. априла 2011. Године потписан је „Меморандум о заједничкој сарадњи Тениског савеза Републике Српске и Србије“ а потписали су га Председник Тениског савеза Републике Српске Драшко Милиновић и тадашњи председник Тениског савеза Србије Вук Јеремић.  
 
У светлу сарадње два савеза организовано је низ заједничких кампова на којима су учешће узели перспективни тенисери из Републике Српске и Србије уз учешће стручњака из оба савеза.  
 
Тениски савез Републике Српске организатор је „Међународног Купа градова“ на којем учешће узимају градови из региона али и из целе Европе. Овај турнир одржавца се у септембру у термину одржавања АТП челенџера у Бањалуци. 
 
Осим Челенџера у Бањалуци у Републици Српској одржава се још неколицина ИТФ турнира из  серије фјучерс. 
 
Поседбну пажњу Тениски савез републике Српске посветио је раду са најмлађим играчима, а на иницијативу неколико ентузијаста, израђен је план и програм рада у мини-тенису по узору на рад у  Британској тениској академији. У последње четири године свим клубовима уручен је програм рада у мини-тенису, као и спортска опрема, односно реквизити за рад на терену, а у свим тениским центрима организована обука тренера за рад са најмлађим играчима.  
Тениски савез Републике Српске у неколико наврата организовао је посете перспективних тенисера из Републике Српске, најквалитетнијим играчима Србије, Новаку Ђоковићу, Виктору Тројицком, Јанку Типсаревићу, Ненаду Зимоњићу.....